Logo Economo

RCA cu decontare directă

Dacă vrei să ai mereu controlul despăgubirii în caz de accident

 


 

 

Vezi ofertele

RCA cu decontare directă

 

Asiguratorul sau brokerul tău de asigurare sigur ți-au spus că ai opțiunea de a încheia RCA cu decontare directă. Sunt obligați să îți expună această opțiune, dar este alegerea ta dacă o accepți sau nu.

 

Ce înseamnă RCA cu decontare directă?

 

Dacă ai optat pentru încheierea unei asigurări de răspundere civilă auto cu decontare directă înseamnă că, în cazul implicării într-un accident de care nu ești vinovat, poți să îți soluționezi dauna prin propriul tău asigurator RCA, fără să apelezi la asiguratorul vinovatului.

Pe scurt, deții controlul alegerii asiguratorului în care ai încredere că te ajută cu soluționarea unei daune în cazul în care aceasta apare.

 

 

Decontare directă online

 

Calculatorul Economo îți oferă posibilitatea de a alege asigurarea RCA cu decontare directă sau nu.

 

 

Cum funcționează un RCA cu decontare directă?

 

Pentru ca decontarea directă să se aplice, este nevoie de îndeplinirea câtorva criterii:

  1. accidentul auto trebuie să se fi produs pe teritoriul României;

  2. vehiculele implicate în accident trebuie să fie înmatriculate în România;

  3. daunele produse sunt exclusive ale vehiculelor – fără alte tipuri de daune materiale sau vătămări corporale; 

  4. vehiculele implicate în accident trebuie să aibă poliță de asigurare valabilă.

 

Cu ce mă ajută un RCA cu decontare directă

 

Acum, că ai înțeles cum funcționează decontarea directă, sigur te gândești la scenarii în care aceasta te poate ajuta.

Îți spunem noi unul în care este evident. Când compania CITY Insurance a intrat în faliment, 50% din autoturismele din România aveau polița RCA încheiată la această societate.

Odată intrată în procedură de faliment, procedurile de analiză a dosarelor de daună și de acordare a despăgubirilor s-au complicat și au ajuns în responsabilitatea FGA – Fondul de Garantare al Asiguraților.

Așadar, din acel moment, oricine era lovit de un asigurat RCA al companiei CITY Insurance avea de așteptat mai mult să își primească despăgubirea. Într-o astfel de situație, decontarea directă este de mare ajutor.

 

RCA cu decontare directă vs. CASCO

 

Este bine să înțelegi cum funcționează decontarea directă pentru a nu confunda unele dintre funcțiile acesteia cu cele ale unei polițe CASCO.

Polița cu decontare directă te ajută numai în cazul în care ești implicat într-un accident de care nu te faci vinovat. Atunci poți fi despăgubit de propriul asigurator.

Dacă ai produs tu un accident, daunele proprii nu le poți soluționa decât printr-o poliță CASCO. Daunele produse unei alte persoane se soluționează pe polița ta RCA. Așadar, decontare directă vs. CASCO nu este o alegere reală, pentru că cele două nu se pot substitui una alteia.

 

 

Decontarea directă este obligatorie?

 

Nu, nu este obligatorie, dar poate fi utilă. Obligatoriu este ca brokerul sau asiguratorul tău să îți prezinte și această opțiune de a încheia un RCA cu decontare direct.

Au existat discuții despre introducerea obligativității decontării directe, dar nu s-au transpus în norme legale. Așadar, în acest moment este alegerea fiecărui asigurat dacă dorește sau nu decontare directă.

Întrebări frecvente:

Încheierea unei polițe RCA cu adăugarea opțiunii de decontare directă poate crește prețul poliței. Diferențele de preț diferă de la un asigurator la altul. Comparațiile de oferte – cu decontare directă sau nu se pot face cel mai ușor cu ajutorul unor calculatoare cum este cel oferit de Economo.

În momentul în care încheiați o nouă poliță RCA, optați pentru varianta care include și clauza de decontare directă – cel mai probabil aceasta costă mai mult. Dacă ați încheiat un RCA fără decontare directă, nu puteți adăuga ulterior această clauză. Trebuie să așteptați până la următoarea reînnoire. 

Da. Nu trebuie să confunzi mecanismul decontării directe cu cel pe baza căruia funcționează o poliță CASCO. Dacă produci un accident auto, polița RCA și, implicit, decontarea directă, nu te pot ajuta. Dauna ta nu se poate rezolva decât printr-o asigurare CASCO. Așadar, dacă te gândești să închei o asigurare RCA cu decontare directă doar pentru a nu mai încheia și CASCO, este bine să nu o faci. Fiecare are rolul ei. 

Tariful pentru clauza de decontare directă se adaugă la costul poliței RCA. În funcție de asigurator, aceasta poate costa de la câteva zeci de lei la câteva sute.

Logo Economo
E-mail de contact
info@economo.ro
Telefon asistență
031 005 50 05
Economo.ro - este denumirea comercială a site-ului de intermediere în asigurări, utilități de gaz, energie, comunicații și TV marcă a Aggregation Insurance asistent în brokeraj SRL (AGGI) cu sediul în București, sector 1, Calea Floreasca nr.169A, corp A. Înregistrată la Registrul Comerțului J40/19691/2021 și având cod unic de înregistrare 45207767.

AGGI este înregistrată în Registrul Intermediarilor secundari cu codul RAJ-530881, în calitate de asistent în brokeraj al S.C. SAFETY BROKER DE ASIGURARE S.A având număr de înregistrare la Registrul Comerțului nr. J40/6184/2005, CUI: 17437817, fiind înregistrată în Registrul Brokerilor de Asigurare (registrul Intermediarilor principali) cu codul RBK 293/2005.
SSL encryption logo
Logo Economo

©2024 Economo