Ofertă internet mobil
Cea mai bună ofertă de internet fix – Compară ofertele furnizorilor de servicii de internet fix
Găsește cea mai bună ofertă de internet fix
Puțini dintre noi își mai pot imagina viața astăzi fără internet acasă și la birou. Cele mai multe dintre activitățile noastre sunt strict legate de conectivitatea la internet: de la muncă la divertisment, de la cumpărături la informare. Din acest motiv, vrem să știm că o problemă de conectivitate nu ne strică rutina zilnică
Cum aleg cea mai bună ofertă de internet fix
Din fericire pentru noi, România este una dintre țările care stă bine la acoperirea prin internet și la vitezele conexiunilor de care dispunem prin intermediul furnizorilor din piață.
Cu toții avem câteva criterii pe care le urmărim când ne alegem un furnizor de internet fix, iar comparatorul de oferte de la Economo ne poate ajuta:
Acoperire: Cel mai important este să te informezi cu privire la furnizorii de internet care activează în zona ta. Apoi, analizezi ofertele de la aceștia și alegi. Sunt furnizori care nu au rețele dezvoltate peste tot și, chiar dacă vrei să alegi serviciul lor, este posibil să nu poți să o faci.
Anumiți furnizori au chiar pe site-ul propriu o secțiune unde poți verifica dacă adresa ta este în aria lor de acoperire.
La alții poți suna să întrebi dacă ești în aria lor de acoperire.
Cel mai simplu este însă să folosești comparatorul de oferte de la Economo și să afli rapid, online, care sunt cele mai bune oferte pentru tine.
Preț: Concurența este mare pe piața de furnizori de internet din România, ceea ce face ca prețul pentru abonamentul al internet să fie unul accesibil. Poți avea o conectivitate bună cu un preț începând de la 30 de lei.
Dacă închei un abonament pe persoană juridică, lucrurile se schimbă. În funcție de dimensiunea rețelei, a numărului de utilizatori și de tipul de utilizare a serviciului de internet, prețul se calculează separat și poate fi mult mai mare decât cel al unui consumator casnic.
Viteză: Majoritatea furnizorilor de internet oferă pachete de 500 sau 1000 de Mbps, mergând până la 2000 Mbps, ceea ce este mai mult decât suficient pentru un consumator obișnuit. Poți folosi internetul împreună cu ceilalți membri ai familiei fără să îți faci griji.
Stabilitate: Vrei ca viteza internetului tău să fie bună, dar sigur vrei și o conexiune stabilă. Este important să știi că nu ești lăsat la greu când ai mai mare nevoie de internet pentru o ședință importantă prin Zoom sau o plată online urgentă.
Noi cerințe și nevoi în materie de internet fix
În ultimii ani, nevoie în materie de internet fix s-au schimbat mult. Lucrul de acasă, școala online au făcut ca multe familii să își schimbe furnizorul de internet sau tipul de abonament.
Când alegi furnizorul sau produsul care crezi că și se potrivește, trebuie să te gândești la câteva aspecte:
-
Câți utilizatori de internet sunt în casă?
-
Folosiți internetul doar pentru browsing sau și pentru video calls, streaming etc.?
-
Sunt mai multe persoane care au nevoie în același timp de o viteză mare la internet?
Spre exemplu, dacă tu și soția/soțul lucrați de acasă și aveți ședințe prin video call și copilul ocazional face cursuri online, s-ar putea să descoperi rapid de ce este atât de importantă stabilitatea conexiunii la internet.
Tipuri de conectivitate la internet existente pe piața din România
Intrând puțin mai mult în partea tehnică, este bine să știți ce tipuri de conectivitate sunt disponibile la furnizorii de internet fix:
Cablu: pentru acest tip de conectivitate se folosesc cabluri coaxiale. Oferă viteze mai mari și este cel mai răspândit serviciu de internet în țara noastră.
Fibră: fibra oferă o performanță și stabilitate. De asemenea, tinde să vină la un preț mai mare. Nu este accesibil peste tot, dar pe măsură ce furnizorii își extind acoperirea, disponibilitatea crește, iar România stă foarte bine la acest capitol. Banda largă de fibră optică vine în două forme: Fibră până la cabinet (FTTC) și Fibră până la sediul (FTTP).
Fibră până la cabinet (FTTC), se bazează pe un amestec de fibră optică și cabluri de cupru pentru a ajunge la locație. În cazul FTTP, fibra este livrată în întregime prin cabluri cu fibră optică. Din acest motiv, conectivitatea FTTH este cel mai rapid tip de conexiune la internet.
Conectivitatea mobilă: este un serviciu la care vă puteți conecta acasă, dar și în deplasare. Este convenabil și nu necesită un telefon fix. De obicei, veți primi un dongle USB pe care să îl conectați la computer sau un router wireless portabil cunoscut sub numele de MiFi.
Conectivitatea prin satelit: internetul prin satelit este o alegere bună dacă locuiți într-una dintre puținele zone în care o conexiune terestră nu este disponibilă. Dezavantajul este că o conexiune prin satelit nu este la fel de fiabilă și este ceva mai scumpă.
Principalii furnizori de internet fix
După cum spuneam mai sus, este foarte important să afli ce furnizori de internet operează în zona ta. O listă a principalilor furnizori de servicii de internet fix autorizați de ANCOM - Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, în ordine alfabetică, este aceasta:
-
Airbites;
-
Bitway Telecom;
-
Dial Telecom;
-
Euroweb Romania;
-
Evolva Telecom;
-
GTS Telecom;
-
INES;
-
Lamit Company;
-
New Com Telecomunicații;
-
NextGen;
-
Orange Romania Communications;
-
PC NET;
-
RCS & RDS;
-
Telekom Romania;
-
Vodafone România.
Ce alte servicii mai poți contracta odată cu abonamentul de internet fix
De regulă, odată cu contractarea unui abonament de internet fix, utilizatorii optează și pentru alte servicii de la același furnizor. Cele mai comune sunt:
-
Telefonia fixă;
-
Abonamentul de televiziune;
-
Serviciu de internet mobil (anumiți furnizori îți oferă și un stick de date care îți permite să folosești abonamentul de internet și în deplasare).
Întrebări frecvente:
În principiu da, dar trebuie să verifici contractul pe care îl ai cu actualul furnizor, pentru a te asigura că nu intri sub incidența vreunei penalități dacă închei contractul înainte ca acesta să expire.
De regulă, faptul că folosești același furnizor pentru internet, telefonie fixă și televiziune îți poate aduce un cost mai mic, pe pachet. În plus, gestionarea unui singur contract cu un singur furnizor este mai ușor de gestionat.
Poți verifica oricând viteza internetului tău, gratuit. Furnizorii de internet de regulă pun la dispoziție astfel de platforme de test, dar poți folosi și unele generale, ca aceasta.