Logo Economo

Tarife și comisioane plafonate la RCA. Cum te ajută aceste măsuri?

De la 11 aprilie, tarifele la RCA, dar și comisioanele brokerilor pentru acest tip de asigurare sunt plafonate. În teorie, o măsură bună pentru clientul final. Te ajută însă aceste măsuri și pe termen lung?

Vezi oferte RCA

Dacă ai asigurare RCA la EUROINS sau dacă în această perioadă ai nevoie să îți reînnoiești asigurarea RCA, nu ai cum să stai departe de toată vâltoarea de informații privind acest subiect. De când s-a anunțat falimentul EUROINS, au curs articolele despre diversele proceduri care trebuie urmate de cei afectați de această situație. O serie de informații utile în acest sens găsiți și pe blogul Sherlook.ro

Ce poți face dacă ai asigurare la EUROINS?

Cum denunți asigurarea pe care o ai la EUROINS pentru a încheia alta?

Termene și date importante pe care trebuie să le știi dacă ai RCA la EUROINS

Rapid au fost propuse de către ASF – Autoritatea de Supraveghere Financiară și o serie de măsuri menite să pondereze efectele pe care falimentul celui mai mare asigurator RCA din piața românească de profil le are. Printre acestea, menționăm ca fiind cele mai importante:

  • Plafonarea pe o perioadă de șase luni a prețurilor RCA la valoarea pe care o aveau la sfârșitul lunii februarie 2023
  • Plafonarea comisioanelor de distribuție aferente contractelor RCA la un maxim de 8% din prima netă de cheltuieli de distribuție pentru aceeași perioadă de 6 luni.

Aceste măsuri intră în vigoare începând cu 11 aprilie 2023 și, cel puțin în teorie, ar trebui să ajute clientul final.

Nu ne pricepem toți la asigurări și nici nu trebuie, dar o întrebare tot ne putem pune: sunt aceste măsuri în avantajul nostru pe termen lung?

Piața de asigurări s-a grăbit să lanseze și semnale de alarmă care ar trebui să dea de gândit celor care acum se bucură că nu trebuie să urmărească cu îngrijorare creșterea tarifului la RCA.

În primul rând, să nu uităm că sunt măsuri care se aplică doar o jumătate de an. După această perioadă, niște șoferi vor fi bucuroși că nu au plătit cu mult mai mult pentru asigurarea RCA (cei cărora le expiră polița în următoarele 6 luni sau cei care denunță polițele pe care le au la EUROINS). Chiar și aceștia vor ajunge în punctul în care vor avea nevoie de un nou RCA, ca să nu mai vorbim despre cei ale căror polițe RCA sunt valabile în următoarele 6 luni. Ce se va întâmpla după?

Cu o piață de asigurări în care companiile sunt nevoite să funcționeze cu aceste plafonări timp de 6 luni, este greu de crezut că nu vor fi nevoite să majoreze tarifele imediat ce vor putea pentru a acoperi pierderile din această perioadă. Atunci este posibil să fim nevoiți să achităm tarife care ne vor face să uităm de prețurile ceva mai mici din acest moment.

În ceea ce privește plafonarea comisioanelor pe care le primesc intermediarii în asigurări pentru polițele RCA, aceștia spun că ”va avea ca efect crearea unor condiţii inegale de concurenţă, favorizând vânzările prin canalele directe ale asigurătorilor, care nu intră sub incidenţa plafonării, în detrimentul canalelor de vânzare independente.”

Mai concret, vor avea de suferit tocmai canalele care permit clientului să compare ofertele de asigurare existente și să o aleagă pe cea care li se potrivește. Descurajarea concurenței nu este o soluție bună pe termen lung.

Indiferent de măsurile luate de legiuitor în această perioadă tulbure pentru piața de asigurări, cea mai bună și mai rapidă soluție de asigurare rămâne utilizarea de platforme precum este cea pusă la dispoziție de asistentul tău virtual de la Sherlook.ro.