Logo Economo

În ce situații nu primești despăgubire în baza polițelor CASCO sau RCA

Orice persoană responsabilă știe că a deținerea unei mașini vine cu beneficii, dar și cu multe responsabilități. Asigurările sunt unele dintre aceste responsabilități. Dacă ați ajuns aici, șansele de a fi șoferi responsabili care au atât o asigurare RCA (probabil încheiată în doar câteva minute, pe sherlook.ro) cât și CASCO, sunt foarte mari. 

Cu toate acestea, cât de bine ați citit contractele de asigurare? Cât de multe știți despre excluderile din polițe? În ce condiții primiți despăgubire în cazul unui accident?

Când nu este despăgubit în baza unei polițe RCA?

Polița RCA nu rezolvă chiar toate problemele unui șofer care se face vinovat de un accident. Există cazuri în care asiguratorul poate face regres împotriva asiguratului pentru a recupera de la acesta prejudiciul plătit. Așadar, asiguratorul plătește despăgubirile celor afectați de accidental produs de asigurat, dar apoi se întoarce împotriva acestuia pentru a-și recupera banii.

Spre exemplu, dacă ai produs un accident conducând sub influența alcoolului, asigurarea ta RCA îl despăgubește pe cel căruia i-ai produs daune, dar tu nu scapi așa ușor. La conducerea sub influența băuturilor alcoolice (0,80 g/l alcool pur în sânge), asiguratorul are dreptul de a se întoarce cu regres împotriva ta.

Asiguratorul RCA poate recupera sumele plătite drept despăgubiri de la persoana răspunzătoare de producerea pagubei în următoarele situații:

 • accidentul a fost produs cu intenție;
 • accidentul a fost produs în timpul comiterii unor fapte incriminate de dispozițiile legale privind circulația pe drumurile publice ca infracțiuni săvârșite cu intenție;
 • accidentul a fost produs în timp ce autorul infracțiunii săvârșite cu intenție încercă să se sustragă de la urmărire;
 • persoana răspunzătoare de producerea pagubei a condus vehiculul fără consimțământul asiguratului,
 • accidentul a fost produs de un șofer aflat sub influența substanțelor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare,
 • accidentul s-a produs în timpul participării la întreceri neautorizate.

Așadar, dacă ai produs un accident și te regăsești în oricare dintre situațiile de mai sus, trebuie să știi că sunt mari șanse să plătești daunele produse, chiar dacă ai asigurare RCA valabilă.

Polița CASCO și excluderile sale

Excluderile sunt acele riscuri care NU sunt acoperite prin polița de asigurare. Da, ai tendința să nu le citești niciodată, dar ar trebui să o faci. Chiar și polițe cu nume de tipul ”Full CASCO” au excluderi, să știi. Și este firesc. Nimeni nu își poate asuma să plătească despăgubiri în orice condiții.

Excluderile pot diferi de la un asigurator la altul, dar există și unele care sunt generale și se aplică la aproape toate companiile de asigurare. Spre exemplu, nu se despăgubesc printr-o asigurare CASCO:

 • pagubele produse de tine în timpul conducerii autovehiculului sub influența băuturilor alcoolice, a produselor ori substanțelor stupefiante,
 • pagubele produse pieselor de rezerva sau oricăror altor bunuri existente în autovehicul, dacă nu au fost menționate în polița de asigurare;
 • pagubele produse în timpul participării la competiții;
 • cheltuielile efectuate pentru remedierea unor reparații nereușite;
 • partea din paguba a cărei valoare a crescut ca urmare a neluării măsurilor pentru limitarea acesteia;
 • pagubele produse în situația în care autovehiculul nu avea certificat de înmatriculare valabil sau o autorizație de circulație valabilă;
 • pagubele produse cu intenție;
 • pagubele produse autovehiculului ca urmare a unui război, tulburări civile, terorism, confiscare, sechestru, explozie atomică sau contaminare de orice tip;
 • pagubele produse prin uzură;
 • pagubele produse prin influența temperaturii asupra oricărei părți a motorului;
 • pagubele produse ca urmare a acțiunii curentului electric;
 • pagubele produse autovehiculului ca urmare a efectuării unor transformări sau improvizații fără permisiunea autorităților/ constructorului;
 • pagubele produse ca urmare a nerespectării normelor privind încărcarea și amânarea mărfii pe timpul transportului;
 • furtul, în cazul în care documentația eliberată de Poliție este inexistentă sau incompletă, iar la asigurator nu sunt prezentate toate perechile de chei declarate inițial.

Nu sunt situații uzuale, dar este bine să le știți în cazul în care vreodată vă loviți de ele. Este foarte important să fiți asigurați, dar trebuie să înțelegeți bine ce aveți acoperit prin asigurare și ce nu. Nu uitați că cel mai ușor este să te asiguri cu ajutorul asistentului vostru digital de la Sherlook.ro.

Logo Economo
E-mail de contact
info@economo.ro
Telefon asistență
031 005 50 05
Economo.ro - este denumirea comercială a site-ului de intermediere în asigurări, utilități de gaz, energie, comunicații și TV marcă a Aggregation Insurance asistent în brokeraj SRL (AGGI) cu sediul în București, sector 1, Calea Floreasca nr.169A, corp A. Înregistrată la Registrul Comerțului J40/19691/2021 și având cod unic de înregistrare 45207767.

AGGI este înregistrată în Registrul Intermediarilor secundari cu codul RAJ-530881, în calitate de asistent în brokeraj al S.C. SAFETY BROKER DE ASIGURARE S.A având număr de înregistrare la Registrul Comerțului nr. J40/6184/2005, CUI: 17437817, fiind înregistrată în Registrul Brokerilor de Asigurare (registrul Intermediarilor principali) cu codul RBK 293/2005.
SSL encryption logo
Logo Economo

©2024 Economo