Logo Economo

Transmitere index electricitate gaz

Transmite indexul de consum sau folosește un contor inteligent – Așa ești sigur mereu că plătești atât cât consumi

 


 

 

Transmiterea indexului de consum pentru electricitate și gaz

 

Mulți dintre noi ne-am obișnuit să plătim lunar facturi de electricitate și gaz fără să citim indexul. Dacă nu avem instala un contor inteligent, valoarea facturii este calculată pe baza unui index citit de către operator, sau a unui index estimat, pe baza convenției de consum. Dacă vrem să avem însă un control asupra facturilor noastre, recomandabil este să transmitem lunar indexul de consum.

 

 

Indexul auto-citit te ajută să plătești mereu cât consumi

 

Acum ai la dispoziție multe opțiuni de a trimite lunar consumul tău de electricitate și gaz – online, prin aplicații, telefonic. Indexul auto-citit reflectă consumul tău exact și face ca facturile lunare să fie calculate în funcție de cât ai consumat. Nu plătești, astfel, pe baza unor aproximări și nici nu ai surprize în momentele de regularizare. 

Tot pentru a nu avea surprize la facturare, este bine să consulți comparatorul de oferte de la Economo.

 

Cum se transmite indexul?

 

Majoritatea marilor distribuitori de energie și gaz (Eon, Enel, Electrica, Engie etc.) îți pun acum la dispoziție mai multe opțiuni de a transmite indexul auto-citit.

Online: Îți poți crea cont în aplicația distribuitorului cu care ai contract și poți gestiona de acolo situația indexului lunar. 

Prin aplicație: Verifică dacă distribuitorul tău nu pune la dispoziție inclusiv o aplicație pentru telefonul mobil. O astfel de aplicație poate ușura semnificativ procesul de transmitere. 

Telefonic: Pe factura ta de energie/ gaz, găsești informații de tipul:

  • Telefonul pentru transmiterea indexului;

  • Codul pe care va trebui să îl transmiți împreună cu indexul lunar.

Aceste servicii te pot face să alegi furnizorul de energie sau gaz care ți se potrivește, dar cel mai bine este să folosești comparatorul de la Economo pentru a vedea ce ofertă ți se potrivește cu adevărat.

 

De ce este mai bine să transmiți indexul de consum?

 

Poate te gândești că nu merită să îți treci un punct în plus pe lista de taskuri lunare și să plătești așa cum ai făcut mereu. Acum însă, când prețurile la energie și gaze au crescut semnificativ, devine tot mai important să ai control asupra consumului tău lunar. 

Printre avantajele pe care ți le oferă transmiterea periodică a indexului de consum:

  • Plătești mereu exact atât cât consumi;

  • Știi exact care e valoarea consumului tău lunar;

  • Înțelegi nevoile tale de consum și poți acționa pentru reducerea valorii facturilor;

  • Te ajută să urmărești consumul și să iei decizii legate de îmbunătățirea eficienței energetice a locuinței tale.

 

Iată cum să citești indexul de gaze naturale și energie electrică

 

Gaz: De pe contorul de gaze se citesc și se transmit doar cifrele poziționate înaintea virgulei. Cifrele din chenarul roșu nu vor fi transmise.

Energie electrică: 

  • Contor electronic: se iau în considerare numai cifrele aferente ecranului notat cu codul 1.8.0 (colțul din stânga sus), ce reprezintă consumul de energie activă;

  • Contor mecanic: este similar cu contorul de gaze naturale. Se transmit doar cifrele poziționate înaintea virgulei, nu și cele din chenarul roșu.

 

Contorul inteligent te scapă de stresul citirii lunare

 

Puteți folosi contoarele inteligente atât pentru gaz, cât și pentru electricitate. Acestea sunt un înlocuitor pentru contoarele standard, pe care trebuie să le citiți lunar dacă vreți să aveți consumul facturat la zi.

Un contor inteligent funcționează prin utilizarea unei rețele naționale de comunicații securizate pentru a trimite automat consumul real către furnizorul de energie sau gaz. Dacă aveți un contor inteligent, nu trebuie să vă bazați pe facturile estimate și nici nu trebuie să faceți citiri regulate.

Contoarele inteligente vin și cu un afișaj care vă oferă informații aproape în timp real despre consumul propriu.

Întrebări frecvente:

Dacă nu transmiți lunar indexul de consum, valoarea facturii pentru electricitate și/sau gaz va fi calculată luând în considerare fie un index citit de către distribuitor, fie un index estimat pe baza convenției de consum.

Periodic, distribuitorul tău citește indexul și îl transmite către furnizorul de energie sau gaz. Pe baza acestor date este emisă factura de regularizare.

În lunile în care nu este transmis un index auto-citit sau citit, factura este emisă în baza consumului estimat din convenția de consum stabilită la încheierea contractului.
 

Perioada de transmitere a indexului de consum este aceeași în fiecare lună și este menționată pe factură.

Poți oricând anunța o eroare de citire a indexului de consum fie online fie telefonic. 

Logo Economo
E-mail de contact
info@economo.ro
Telefon asistență
0748 877 779
Economo.ro - este denumirea comercială a site-ului de intermediere în asigurări, utilități de gaz, energie, comunicații și TV marcă a Aggregation Insurance asistent în brokeraj SRL (AGGI) cu sediul în București, sector 1, Calea Floreasca nr.169A, corp A. Înregistrată la Registrul Comerțului J40/19691/2021 și având cod unic de înregistrare 45207767.

AGGI este înregistrată în Registrul Intermediarilor secundari cu codul RAJ-51678, în calitate de asistent în brokeraj al S.C. SAFETY BROKER DE ASIGURARE S.A având număr de înregistrare la Registrul Comerțului nr. J40/5065/1997, CUI: 9557790, fiind înregistrată în Registrul Brokerilor de Asigurare (registrul Intermediarilor principali) cu codul RBK-096.
SSL encryption logo
Logo Economo

©2024 Economo