Logo Economo

Liberalizare piata energie electrica gaz

Liberalizarea piețelor de energie electrică și gaz – Acum poți alege oferta care ți se potrivește. Trebuie doar să compari cu atenție.

 

 

 

Liberalizarea piețelor de energie și gaz

 

Piața de gaz a fost cea care s-a liberalizat prima în România - la 1 iulie 2020. A fost urmată de cea de energie electrică, la 1 ianuarie 2021. Aceste schimbări oferă consumatorului posibilitatea de a alege ofertele care i se potrivesc cel mai bine.

 

 

Liberalizarea piețelor de energie și gaz – avantaje pentru consumator

 

În România funcționează o piață liberă concurențială pentru energie electrică și pentru gaz. Asta înseamnă că avem libertatea de a analiza oferte și de a ne schimba furnizorii de energie și de gaz gratuit, de câte ori considerăm că plătim mai mult decât ar trebui sau că am putea beneficia de servicii mai bune. 

 

Cum influențează liberalizarea prețul plătit pentru energie electrică și gaz

 

Liberalizarea acestor piețe a făcut posibil să nu mai fim nevoiți să rămânem la plata unui tarif unic, reglementat de ANRE - Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei

Comparatorul de oferte la energie de la Economo este ajutorul de care ai nevoie când cauți ofertele disponibile pentru a decide dacă trebuie să îți schimbi furnizorul de energie electrică și/sau gaz. 

Schimbarea furnizorului de energie electrică sau gaz este un serviciu gratuit, la care are dreptul orice consumator din România. 

Pasul 1: Analizează și înțelege cât consumi și cât plătești lunar, pentru ca apoi să evaluezi dacă poți avea o ofertă mai bună.

Pasul 2: Intră pe comparatorul de la Economo, introdu datele de consum și verifică dacă în piața liberă există oferte mai bune decât cea pe care o ai.

Pasul 3: În afară de preț, analizează cu atenție și alte elemente, cum ar fi condițiile contractuale, înainte de a lua decizia finală cu privire la schimbarea furnizorului de energie sau gaz.

Pasul 4: Tot prin comparatorul de oferte de la Economo, cu doar câteva clickuri, schimbi furnizorul și tot ce ai de făcut apoi este să aștepți prima lună de plată conform noii oferte, pentru a vedea ce economie ai făcut.

 

Schimbarea furnizorului de electricitate sau de gaz este gratuită

 

Fie că vorbim despre energie electrică, fie că vorbim despre gaz, schimbarea furnizorului se face gratuit și o poți realiza prin doar câteva clickuri, online. Ai nevoie de câteva date despre locuința ta, obișnuințele de consum și, pentru o comparație cât mai exactă a ofertelor existente, este nevoie de ultimele facturi de electricitate și gaz. 

Chiar dacă alegi un alt furnizor din piața liberă concurențială, distribuitorul de energie electrică sau gaz nu se schimbă, așa că nu vei simți în niciun fel procesul de tranziție de la un furnizor la altul.

Procesul de schimbare a furnizorului durează aproximativ 21 de zile, timp în care energia electrică sau gazul îți vor fi furnizate fără nicio problemă. 

Întrebări frecvente:

Tarifele reglementate au fost desființate, însă poți reveni la contractul reglementat la care se aplică prețul din oferta pentru serviciul universal. Cel mai bine însă este să folosești comparatorul de oferte la energie de la Economo pentru a lua cea mai bună alegere.

Poți alege să închei un contract pe o perioadă determinată sau nedeterminată. Este posibil ca și tarifele să difere puțin în funcție de acest aspect. Dacă alegi un contract pe o perioadă determinată, ai mare grijă să urmărești notificările privind reînnoirea, pentru a nu fi în situația în care expiră contractul și nu ai optat pentru continuare sau schimbarea de furnizor.

Schimbarea o poți face chiar aici, pe Economo.ro, prin doar câteva clickuri, iar tot procesul este gratuit.