Logo Economo

Electricitate

Cel mai bun tarif pentru energia electrică – Compară ofertele din piața liberă de energie electrică și schimbă furnizorul

 


Acest serviciu nu este momentan disponibil.

 

Prima pagina

Găsește cel mai bun tarif pentru energia electrică

 

De la 1 ianuarie 2021, fiecare consumator de energie electrică are libertatea de a-și alege furnizorul. Prin urmare, are libertatea de a opta pentru un furnizor care îi oferă un preț mai bun la energie. Schimbarea este gratuită și se poate face în câțiva pași. 

 

 

Poți avea un tarif mai mic la energia electrică

 

Libertatea de a-ți alege un alt furnizor de energie electrică în 2022 nu este și o obligație. Poți opta pentru a rămâne la actualul furnizor, dar ai putea măcar să ceri o ofertă de reînnoire a contractului. Este posibil să primești un tarif mai mic. 

Furnizorul este obligat să-ți prezinte ofertele pe care le are pe piața liberă și toate caracteristicile acesteia: preț pe KWh, termen de valabilitate al ofertei, durata contractului etc.

Serviciul universal: Poate consideri că ești mulțumit cu serviciul universal, care are preț reglementat de către ANRE - Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei. În piața concurențială însă, poți beneficia de oferte mai avantajoase. Este bine să știi și că serviciul universal are momentan scop de tranziție, urmând cel mai probabil să funcționeze doar până finalul anului 2022.

Compară online: Este gratuit și simplu să folosești un comparator de oferte de energie electrică și gaze de la Economo pentru a afla dacă beneficiezi în acest moment de cea mai bună ofertă de preț la energia electrică care ți se potrivește sau dacă trebuie să îți schimbi furnizorul.  

 

Cel mai ieftin furnizor de energie electrică

 

Cea mai bună ofertă de la un furnizor de energie electrică diferă în funcție de câteva criterii:

 • Județul în care locuiești;

 • Tipul de ofertă pentru care optezi (tarif fix, tarif variabil, abonament etc.);

 • Perioada de contractare.

Probabil cea mai bună ofertă la energia electrică în București diferă de cea mai bună ofertă în Târgoviște, Sibiu, Satu-Mare, Sibiu, Buzău, Brașov.

Cel mai ieftin furnizor de energie electrică pentru tine poate fi diferit de cel mai bun furnizor de energie electrică al părinților sau al prietenilor tăi. 

Calculatorul Economo te ghidează rapid prin cei câțiva pași pe care trebuie să îi urmezi pentru a afla care este cel mai bun tarif la energie electrică pe care îl poți obține.

 

Schimbarea unui furnizor de energie electrică

 

Este important să știi că schimbarea unui furnizor de energie electrică este liberă și gratuită. Nimeni nu te poate constrânge să rămâi la actualul tău furnizor.

Prin introducerea câtorva date legate de consumul tău de energie electrică și zona în care locuiești în comparatorul de oferte de la Economo este posibil să descoperi că poți obține oferte mai bune cu până la 20% la contractul de energie electrică. 

Procedura schimbării: Schimbarea furnizorului de energie electrică se poate face oricând și durează aproximativ 21 de zile până când se face trecerea la noul furnizor ales. În tot acest timp, serviciul de furnizare de energie electrică nu este întrerupt, tu nu ai obligația de a notifica fostul furnizor că ai ales altă ofertă și nu ai nimic suplimentar de făcut odată ce ai semnat noul contract. 

 

Elemente la care trebuie să fii atent

 

 1. Poți alege un preț la energia electrică fix sau variabil. Fii atent la tipul de contract încheiat;

 2. Poți opta pentru facturarea unei componente fixe (abonament) dar verifică dacă această variantă este potrivită pentru tipul tău de consum;

 3. Verifică perioada pentru care se aplică prețul menționat în ofertă;

 4. Ai grijă pentru ce perioada închei respectivul contract. Dacă expiră și nu îl reînnoiești, ești transferat spre un furnizor de ultimă instanță (ELECTRICA FURNIZARE, PREMIER ENERGY, TINMAR ENERGY, ENGIE România, E.ON Energie România sau OMV Petrom) și este posibil să ai un tarif mai mare;

 5. Ai grijă la posibilele comisioane de încetare a contractului înainte de ajungerea la termen a acestuia, dacă te gândești că ai putea dori să schimbi furnizorul iar.

 

Instalarea unui contor inteligent de energie electrică

 

Poate că ai deja un contor inteligent de energie electrică - sistem de măsurare inteligentă (SMI) – sau urmează să ți se instaleze. Indiferent de situație, este bine să știi că sistemele de măsurare inteligentă sunt viitorul și în curând toți consumatorii români le vor avea. Un contor inteligent asigură transmiterea bidirecțională a informațiilor – către furnizor și către consumator. 

În acest mod verificarea consumului tău se face rapid, cu cea mai mare acuratețe, iar tu poți fi mereu conștient de consumul tău, pentru a-l ajusta.

Beneficii: Există o serie de beneficii de necontestat ale acestor contoare inteligente, printre care:

 1. Rapiditatea și acuratețea citirii lor

 2. Controlul pe care îl ai asupra propriului consum

 3. Ajută și economisește timp atunci când îți schimbi furnizorul

Întrebări frecvente:

Din momentul în care decizi că vrei să schimbi furnizorul de energie electrică, acesta are 5 zile la dispoziție să răspundă la cererea ta. Apoi mai durează aproximativ 21 de zile până la realizarea schimbului de furnizori. 

O opțiune ar fi să consulți oferta fiecărui furnizor de energie electrică în parte, dar sunt zeci, cee ace ți-ar lua foarte mult timp. 
Poți în schimb să rezolvi totul online, pe un singur site – cel al comparatorului de oferte la energie electrică de la Economo.
 

În principiu nu. Poți să îți schimbi oricând furnizorul de energie electrică. Verifică însă înainte contractul pe care îl ai în vigoare, pentru a te asigura că nu ai clauze care impugn penalizări pentru schimbarea furnizorului înainte de data expirării contractului. 

În acest moment, pierzi doar șansa de a obține un tarif mai bun la energia electrică. Rămâi la serviciul universal, însă acesta probabil nu va mai funcționa decât pâna la finalul anului 2022. 

Distribuitorul tău de energie electrică îți va înlocui contorul cu unul inteligent și nu presupune niciun cost din partea ta.

Logo Economo
E-mail de contact
info@economo.ro
Telefon asistență
031 005 50 05
Economo.ro - este denumirea comercială a site-ului de intermediere în asigurări, utilități de gaz, energie, comunicații și TV marcă a Aggregation Insurance asistent în brokeraj SRL (AGGI) cu sediul în București, sector 1, Calea Floreasca nr.169A, corp A. Înregistrată la Registrul Comerțului J40/19691/2021 și având cod unic de înregistrare 45207767.

AGGI este înregistrată în Registrul Intermediarilor secundari cu codul RAJ-530881, în calitate de asistent în brokeraj al S.C. SAFETY BROKER DE ASIGURARE S.A având număr de înregistrare la Registrul Comerțului nr. J40/6184/2005, CUI: 17437817, fiind înregistrată în Registrul Brokerilor de Asigurare (registrul Intermediarilor principali) cu codul RBK 293/2005.
SSL encryption logo
Logo Economo

©2024 Economo