Info asigurări de locuință
Ai grijă de locuința ta cu cea mai bună asigurare completă – obligatorie și facultativă
Acest serviciu nu este momentan disponibil.
Ce înseamnă o asigurare de locuință?
Cea mai important achiziție pe care o faci în viață este probabil locuința ta. Tocmai din acest motiv asigurarea de locuință este o poliță esențială. O protecție completă include asigurarea obligatorie a locuinței (PAD), o asigurare facultativă de locuință (care îți acoperă valoarea completă a casei) și o asigurare de bunuri inclusă în polița facultativă.
Cum îți asiguri locuința
Cel mai simplu este să îți asiguri locuința online, prin calculatorul Economo. Așa faci o verificare rapidă și afli cât costă o asigurare de locuință la diverse companii de asigurare și o poți alege pe cea mai bună pentru tine în acest moment.
Asigurarea locuinței este obligatorie
În primul rând, trebuie să știi că în România asigurarea locuinței este obligatorie. Trebuie, înainte de orice, să închei o poliță de asigurare obligatorie (PAD) – care costă 10 sau 20 de euro, în funcție de materialul din care este realizată locuința ta. Aceasta te poate despăgubi în limita a 10.000 sau 20.000 euro în cazul în care se produce unul dintre cele trei riscuri catastrofale pe care le acoperă: inundație, alunecare de teren sau cutremur.
Locuința ta însă valorează mai mult decât atât, așa că, în caz de daună, pentru a fi despăgubit la valoarea reală, ai nevoie și de o asigurare facultativă. În plus, asigurarea facultativă de locuință te protejează și împotriva altor riscuri decât cele trei acoperite prin PAD.
Protecție completă
De altfel, cele mai frecvente riscuri la care este expusă locuința ta pot fi acoperite doar prin asigurare facultativă: este vorba despre incendii, explozii, inundații din alte cauze decât cele naturale, furt etc.
Când închei polița de asigurare facultativă, fă o verificare și acordă o atenție specială bunurilor incluse în ea. Asigurare casei nu include automat și bunurile din casă, așa că, pentru acestea, trebuie să faci o estimare a valorii acelor bunuri pe care le vrei despăgubite în caz de daună.
În ceea ce privește actele necesare pentru încheierea unei asigurări facultative, trebuie să știi că este suficient un act care să dovedească identitatea proprietarului.
Asigurarea se încheie pe baza declarației pe proprie răspundere. Însă, în caz de daună, se face o verificare și veți avea nevoie de actele de proprietate asupra locuinței pentru a primi despăgubirea.
Cum alegi o asigurare de locuință potrivită pentru tine?
Principalul avantaj al utilizării unui calculator de preț online pentru asigurarea de locuință, cum este cel de la Economo este acela că poți face comparații. Poți să vezi cât costă o asigurare de locuință, care este cea mai bună pentru tine și de ce.
Când îți asiguri casa, nu trebuie să te uiți doar la prețul asigurării. O asigurare ieftină nu este cea mai bună. Trebuie să ții cont de:
-
riscurile la care aceasta este expusă și să ai grijă să fie incluse în acoperire;
-
valoarea reală a locuinței tale, pentru că, în cazul unei daune totale, nu vrei să primești banii doar pentru o parte din ea;
-
excluderi – un capitol foarte important la orice asigurare. Este bine să știi că anumite fapte, cum sunt, spre exemplu, cele produse din neglijență, nu sunt acoperite prin asigurare.
Riscuri acoperite prin asigurarea facultativă de locuință
Asigurările de locuință facultative acoperă o serie de riscuri de bază, la care se adaugă altele – opționale sau extinderi. Să plecăm însă de la riscurile de bază, pe care le regăsești într-o asigurare de locuință ieftină:
-
Incendiul;
-
Trăsnetul;
-
Explozia;
-
Căderea de corpuri;
-
Cutremurul;
-
Riscurile atmosferice (furtună, grindină, ploaie torențială, inundație, viitură, greutatea stratului de zăpadă, greutatea stratului de gheață, avalanșă etc.);
-
Alunecările și/sau prăbușirile de teren;
-
Apa de conductă și refularea acesteia;
-
Coliziunea cu autovehiculele;
-
Vandalismul;
-
Distrugerile provocate de animale;
-
Furtul bunurilor și al elementelor constructive;
-
Avariile centralelor termice;
-
Alte tipuri de costuri suplimentare necesare efectuării reparațiilor.
Alte acoperiri
Unii asiguratori oferă la pachet cu asigurarea de locuință și alte servicii și acoperiri, cum ar fi:
-
asigurare de răspundere civilă
-
servicii de asistență tehnică la domiciliu
-
asigurare în caz de accident
-
asigurare pentru animalele de companie
-
etc.
Cât costă asigurarea de locuință?
Dacă la polița PAD prețul este unul fix – de 10 sau 20 de euro – în funcție de tipul de locuință, la asigurarea facultativă calculul este mai complex.
Procentual vorbind, prețul unei asigurări de locuință variază între 0,1 - 0,4% din valoarea locuinței și a bunurilor. Astfel, pentru o locuință de 60.000 euro, plătești o primă anuală de 60, până la 240 euro.
Ce poți face pentru a avea cel mai mic preț la asigurarea de locuință?
Prețurile variază de la o companie la alta, așa că cel mai bine este să folosești un comparator de prețuri, cum este cel de la Economo. De asemenea, sunt câteva elemente de care poți ține cont și care îți pot micșora prețul asigurării:
-
montează un sistem de alarmă și/sau de supraveghere video;
-
instalează detectoare de gaz și de fum;
-
plătește prima pe un an într-o singură tranșă;
-
alege să închei asigurarea obligatorie și pe cea facultativă la aceeași companie. Uneori au diverse promoții, cum ar fi să primești gratis polița PAD.
Întrebări frecvente:
Da, orice spațiu cu destinație de locuință poate fi asigurat. Excepție fac doar locuințele aflate în clădiri încadrate în clasa I de risc seismic.
Conform legii 260/2008, orice proprietar de locuință este obligat să o asigure printr-o poliță PAD. În caz contrar, în cazul producerii unuia din cele 3 riscuri catastrofale asigurabile prin PAD (cutremur, alunecare de teren, inundație) proprietarul nu primește nici despăgubire și nici vreo formă de sprijin din partea autorităților. De asemenea, nerespectarea obligativității de a-ți asigura locuința constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 100 la 500 lei.
Încheierea unei asigurări de locuință online, printr-un calculator cum este cel de la Economo te ajută să economisești:
-
Timp – pentru că o poți face oricând ai nevoie, chiar de la tine de acasă
-
Bani – pentru că poți alege cea mai bună ofertă
Totodată, trecând prin fluxul calculatorului nostru online te asiguri că nu ratezi nimic important și la final ai parte de acoperirea de care ai nevoie.